I helgen var jag "moderator" på MIT-DEMO. En plattform i Malmö, initierat av skandalteatern Institutet, för möten och diskussioner med konstnärer ur olika sammanhang. De inbjudna grupperna visade ofärdiga stycken, (vad är egentligen en färdig föreställning?) man pratade och drack öl. Ett trevligt och viktigt upplägg. Att man sedan kallar sammanhanget för en festival, får man ta med en nypa salt. Men att tvinga på ett tung filosofifilt med Zisek och Lacan på och temat Real Action gjorde tillställningen lika förtryckande som förvirrande.
Kanske är det därför den danska forskaren Laura Schultz föreläsning om Gertrude Stein som grund för begreppet postdramatisk teater framstod som ett glas friskt källvatten i öknen?
Gertrude Stein var, för dem som inte vet, en centralfigur i det tidiga avantgardet. Hon förknippas lättast med litteraturen och konsten eftersom hon skrev både biografier om nu kanoniserade konstnärer (Picasso), romaner, poesi och till och med kokböcker. Och Schultz kallar henne för den felande länken i den moderna teatern. Jag har i och för sig svårt att smälta det eftersom man på ATW använt henne som grund för begreppet postdramatisk teater. Att Wooster Group och Robert Wilson sätter upp hennes stycken är förstås ytterligare tecken på tyngd. Men lik förbannat, läs hennes texter, själv skall jag nu djupdyka i Steins universum fullt av ordlekar, filosofi, och kanske framförallt, ett då helt nytt sätt att betrakta läsaren/publiken som medskapare till verken. Old news? Visst. Samtida? Hell yes!
Play, play every day, play and play and play away, and then play
the play you played to-day, the play you play every day, play it
and play it. Play it and remember it and ask to play it. Play it, and
play it and play away. Certainly every one wants you to play,
every one wants you to play away, to play every day, to play and
play, to play the play you play every day, to play and remember it
and ask to play it and play it and to play away and to play every
day and to-day and all day. That’s the way to play, to play every
day....
(1911).
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar