12 juni, 2008

Dramaten fuskar

DN har krigsrubriker i dag. Fiende: Dramaten. Vapen: fusk. Dramaten har fuskat genom att räkna med fribiljetter i sin statistik, (märkväl redan dåliga statistik). Jag läser två olika saker. Ett: en enorm nyhetstörst, drevtendenser och okunnighet. What's new? Två: Sparka på den som ligger, chefen är kickad, Stadsteatern på en tunnelbanestations avstånd, hyllas. Dramaten sågas och skådespelare flyr och kissar. What's new?
Det som borde vara i fokus är hur viktigt det tycks vara med utsålda hus. Visst ok, det är bra med publik, men rumpor i stolar får inte ta över mer komplicerade kvalitetsbegrepp. Vad är egentligen bra teater? Om det dras fulla hus? Just nu tycks det vara norm, allt mäts på samma sätt som bostadspriserna: Utbud och efterfrågan. Köper inte folk biljetter är teatern onödig. Alltså är den givna försvarsmekanismen: Se till att det ser ut som om folk vill ha oss...
DN gör likadant. I ett annat uppslag i samma tidning ser vi hur många som läser DN. Men det står inte hur många rabatterade prenumerationer och gratisprenumerationer som räknas in. Jag lovar att det går och hitta en och annan oläst tidning som räknas med i statistiken. Spelar roll. Alla myglar. Alla. Kolla Dansens hus, Stadsteatern, Berwaldhallen eller Råsunda. Mäklarna också. Alla fuskar.
Vi måste ändra betydelsen av dessa siffror. De kan inte vara vår måttstock för konstnärlig kvalitet. Vi måste göra viktig teater av andra anledningar. Och ha bra med publik, som det händer något med...

läs dn här

2 kommentarer:

Leo Sundberg sa...

Bra konst är det som folk tycker är bra konst. I så fall ser de det och betalar för det. Folket har alltid rätt - skillnaden mellan demokratier och diktaturer.

Danjel Andersson sa...

"Konst kan givetvis vara en sjukdom. Det är mycket möjligt, men det är den sjukdomen som håller oss vid liv. Det är heller igen risk för något tillfrisknande i vår livstid. Vi får lov att leva med sjukdomen och med paradoxen att vi är parasiter på världen, eftersom vi utnyttjar den."
- Heiner Müller