22 december, 2008
04 december, 2008
Getrude Stein - ett friskt källvatten
Play, play every day, play and play and play away, and then play
the play you played to-day, the play you play every day, play it
and play it. Play it and remember it and ask to play it. Play it, and
play it and play away. Certainly every one wants you to play,
every one wants you to play away, to play every day, to play and
play, to play the play you play every day, to play and remember it
and ask to play it and play it and to play away and to play every
day and to-day and all day. That’s the way to play, to play every
day....
(1911).
02 december, 2008
09 november, 2008
05 november, 2008
Husgud (Laurie Anderson)
04 november, 2008
Men förstås inte bara deras kulturella kapital. Också det faktum att deras teater är så jävla bra och så annorlunda från vad vi själva gör, på många olika sätt. De har potential att verkligen vara en avgörande skillnad för hur vi gör teater i framtiden, så som Pina Bauschs dansteater hade inverkan på svensk dans.
03 november, 2008
Blodet droppar och svär mot fiktionen
Danjel Andersson utgår från “Sex in the Warzone” och försöker svara på frågan: Vad gör Kate Pendry? *
1. Hon provocerar.
Scenen är mörk. Publiken sitter i Moderna Museets hörsal, det är nästan fullt. Ut kliver en svartklädd allvarlig kvinna. Jag har sett henne förut, men då var hon mer teatral, klädd som en död lady Di. Det första hon nu gör på scenen är att hon tar fram ett rakblad och skär sig i armen. Det går inget sus genom publiken, många uppfattade inte ens vad hon gjorde, andra tänkte antagligen att det var fejk – eller teater som det heter. Men just eftersom det inte är några stora gester, inget aj, och heller inget blodsprut. Men ni vet hur det ser ut när man skär sig på riktigt. Först ett snitt, efter en viss fördröjning börjar blodet sakta rinna. Och lika sakta börjar det gå upp för mig. Det blöder på riktigt, det är på riktigt. Och nog är det det som provocerar mest av allt. Verkligheten och det oåterkalleliga i att livet tar slut.
2. Hon berättar mörka historier.
Sedan börjar hon sakta frammana en djupt sorglig historia där hon i sin desperata jakt efter ett händelserikt liv sexturistar i det forna Jugoslavien, i fattiga och krigshärjade städer bland trasiga och sargade byggnader och människor. Hon mäter sig mot kulhålen i fasaderna som en intensivt sökande turist i samtidens sjukaste inre.
3. Kate Pendry använder sig av sin konst för att lyfta fram sina egna mörka sidor.
Hon är sjuk, kan man tänka, men också charmig och fullt trovärdig. Hon använder sig av teaterns fiktionella ram och vi vet inte vad som är sant. Hon använder sig själv, den ambivalenta Kate Pendry. Hon spelar sig själv på scenen. Vi vet aldrig om hon verkligen gjort denna resa eller inte. Ambivalensen styrs av de eviga blodsdropparna. De är ju riktiga, verkliga. Är allt det?
4. Kate Pendry ligger på gränsen till det tillåtna.
I “Sex in the Warzone” går Pendry över gränsen i sin historia, vi vet alla var moralens barriärer står. Det är inpräntat i oss sedan barnsben. Att gegga ner sig i andras misär är inte ok. Men tack vare teaterns metaforiska funktion blir hennes berättelse snarare en bild av allas vår frånvaro. Hur vi känslomässigt kan leva med att detta försiggår, just genom mediernas lånade metaforiska status. Vi kan se bilder, läsa reportage men ändå rysa av välbehag att det inte händer här, inte oss. Vi ser det som en exotisk kontrast till vår egen vardag. Vi lyckas till och med övertyga oss om att det är långt borta, även om det är mitt i Europa denna krigshärd ligger. Kate Pendry åker dit och myser.
5. Pendry använder verkliga händelser och personer för att visa oss våra egna mörka sidor.
Det är på riktigt tycks hon säga. Hon ställer fram sitt eget sjuka jag som en spegel mot oss. Och blodet rinner. Det är samma blod som Marina Abramović blöder i “Rhythm 10”, där hon leker med en kniv genom att så snabbt som möjligt studsa den mellan sina fingrar, tills hon hugger sig själv, då tar hon en ny av de tio upplagda knivarna... och fortsätter. Pendry blöder däremot inte som Franko B, konstnären som kontrollerat och stiliserat använder sitt blod som om det tillhörde en bild, en installation. Kate Pendry blöder inte heller som man blöder på teatern, med låtsat blod och stora gester. Och inte som i Hermann Nitsch blodiga orgier, det är något annat. Han använder djurens blod och krossade tomater blandade med inälvor för att frammana äckel och förhöjd verklighet. En modern backanal där teatern möter ritualen. Pendry och Marina blöder för oss andra. De blöder för att vi skall lyssna och se dem - på riktigt. Och se oss själva. Vi blir inte bara publik utan även vittnen.
*Denna artikel skrev jag till Kunstbankens Kate Pendry - katalog. Kunstbanken ligger i Hamar, en timme från Oslo. Igår föreläste jag med fokus på dessa bloddroppar.
20 oktober, 2008
Italienska cykler
17 oktober, 2008
14 oktober, 2008
I SIGNAS sjukhus
Det som är intressant för mig med denna supermethodacting-värld, där skådespelarna lever sina roller i en dryg vecka, är hur narrativet fungerar, att jag själv måste ta reda på historien genom att interagera med verket. Att gränsen mellan verklighet och fiktion blandas. Det är också intressant att se hur snabbt man anpassar sig till dessa nya omständigheter och hur tydligt våra ”spel” i den ”verkliga” världen blir.
13 oktober, 2008
10 oktober, 2008
Steirisher Herbst i Graz
En av Europas vassaste festivaler! Curatior Florian Malzacher lägger ett spetsigt och kunnigt program. Den konstnärliga ledaren Veronica Kaup-Hasler har stöpt om festivalen från en ganska mossig historia till denna radikala och vågade festival. Cred! Här samsas konstarterna och man fyller verkligen hela stan.
Hela programmet här
04 oktober, 2008
29 september, 2008
22 september, 2008
Heiner Goebbels gav en fantastiskt bra, klar och intressant föreläsning. (Snart kan ni höra den här...)
19 september, 2008
Konstnärskapet i fokus
Min inställning till teater bygger på att fokusera på konstnärskapet och dess idévärld snarare än hur bra eller dålig en uppsättning/föreställning är. Om den fungerar eller inte är då inte det mest intressanta. Att följa och förundras över ett konstnärskap är hela grunden för mitt teaterintresse. Därför blir jag glad när sådana initiativ tas, när teatrar eller festivaler uppmärksammar enskilda konstnärskap. I Norge görs parallellt två sådana presentationer, (som ju annars är vanligare i konstsammanhang). Dessa två initiativ behandlar Baktruppen och Kate Pendry. På Black Box teater i Oslo vigs en helg åt Baktruppen på Bakkanalen 27-29 november. Kunstbanken i Hamar gör en festival kallad "Kate Pendry -Norwegian Good 1998-2008" mellan 24.10.08 – 02.11.08. Starka initiativ med rätt fokus. Tack.
Kunstbanken
Blackbox
18 september, 2008
Pionjärprojekt
Nu avslutar vi hela balunset med en titt in i nuvarande ATW. Allt vi har gjort hittills är att konstatera fenomenet. Vi har fått se vad som har hänt på ATW och funderat kring det både hit och dit. Och kanske viktigast av allt - jämfört med vad vi själva gör. Nu veckan efter Teaterhögskolans Departures kan vi verkligen fördjupa undersökningen.
När jag säger att detta projekt är ett pionjärprojekt så menar jag det verkligen. Jag vet att alla hela tiden skriker: ny! nytt! världspremiär! nyskrivet! osv. Till förbannelse. Men jag menar faktiskt inte innehållet. Det är ju rätt gammalt. Hans-Thies Lehmann skrev sin bok Postdramatisk teater 1999. Man kan argumentera för att att vi är sena. Jag menar snarare strukturen på projektet. Att skapa ett övergripande tema och bjuda in andra att fördjupa sig i det, med oss. Att använda oss av redan befintliga, väl fungerande strukturer som Uppsala stadsteater, Göteborgs Dans och Teaterfestival och DI osv istället för att presentera allt själva. Det är ett svårt pionjärarbete som kräver mycket jobb, (och Dramaten vet hur lätt det faller isär), men om det (istället) faller väl ut så kan detta vara lösningen på hur vi kan bryta den svenska teaterns isolering.
15 september, 2008
29 augusti, 2008
21 augusti, 2008
Fotbollsmetafor
20 augusti, 2008
sex dagar i GBG
Hur skall jag sammanfatta. Jag satt under en middag mitt emellan Gisele Vienne och Tim Etchells och pratade om buktaleri. Det var stort för mig. Giseles stycke Jerk kan ha varit en av de bästa förställningar jag sett. Överhuvudtaget. Jag återkommer med det när jag har smält det. Jag fick ett otroligt intressant samtal med Kris Verdonck. Jag hade inte sett hans konst tidigare och var inte hundra procent övertygad efter I/II/III/IIII. En otroligt meditativ lång och upprepande föreställning med fyra svävande ballerinor i en stor grotesk metallmobil. Jag tycker nu mycket om stycket efter att fått möjlighet att förstå det via konstnären. Denna film ledde oss in i hand verk:
Han är intresserad av linjär dramaturgi, utan konflikt, utan perepeti och helst utan början och slut. I Heart står en skådespelerska på scenen, hon har in vajer fäst runt kroppen. Plötsligt efter att bara ha stått still, dras hon tillbaka hårt in i en madrass i fonden. Hon ställer sig åter vid scenkanten igen och dras brutalt tillbaka, detta upprepas. Efter föreställningan får publiken förklarat för sig att maskinen är inställd på att dra skådespelerskan var 500 hjärtslag... hon flyger bakåt med kortare och kortare mellanrum, eftersom hennes hjärta slår fortare. Hon står lugnt och stilla för att sakta ned hjärtslagen. Men de slår obevekligen snabbare och snabbare, som livet.
I morse blev jag djupt imponerad av IRAA. Jag återkommer med dem och även Gob Squads fotbollsmetafor...
15 augusti, 2008
11 augusti, 2008
På fredag drar Sveriges största festival igång
Jag har hand om årets frukostsamtal på Göteborgs Dans och teaterfestival. Den röda tråden kommer att vara inspiration. Jag har bett konstnärerna ta med en filmad verion av något som inspirerar dem. Jag kommer att prata med Kris Verdonck, Gob Squad, Gisele Vienne, Erna Omarsdottir, IRAA osv. Varje morgon 9.30.
Programmet är ovanligt tungt i år. (Tycker jag som jobbat med det). På fredag skall alla som kan försöka se Gob Squad och Kris Verdonck.
Gob Squad är ett Giessengäng och gör en riktigt bra Warhol-föreställning som gjort succé på Prater i Berlin.
http://www.festival.goteborg.se/
http://www.gobsquad.com/currentsubpage.php?id_project=34
09 augusti, 2008
She she pop
Lisa Lucassen och Ilia Papatheodorou från She she pop jobbade i två dagar med delar ur Uppsala stadsteaters ensemble och några andra deltagare. De djupdök i "Jaget på scen", med teoretisk och praktisk superkoll fick deltagarna en otroligt nyttig dos ATW. Vi hoppas kunna bjuda in She she pop snart igen.
05 augusti, 2008
01 augusti, 2008
30 juli, 2008
Fanny & Alexander
På festivalen hade det italienska teaterkompaniet med namn efter Bergmans film premiär på stycket East, på Drodesera spelades även Kansas och stycket Him. Alla ingår i den större cykeln om Trollkarlen från Oz. Det är verkligen ett intressant kompromisslöst projekt som gruppen gör och Perfect Performance kommer nästa år ha världspremiären på North. Den sista och avslutande delen i detta imponerande projekt.
Jag tog en bild av en vacker scen. Den lilla mobila spelplatsen föreställer ett rum på ett konstmuseum. På väggen hänger fyra olika berömda kvinnoporträtt. Vi blir vittnen till en kvinna, i Dorothys klänning från den klassiska filmen om Oz, och hennes förvirring, i crescendot börjar tavlorna snurra i våldsam fart. En otroligt vacker bild av en inre cyklon.
Francesca Grilli
Francesca Grilli: La seconda conversazione, den andra konversationen.
I en magisk skogsglänta dyker tre svartklädda typer upp. De tecknar alla teckenspråk och gesterna är tydliga, det ser ut att presentera var sin kärlekssång. En liten, pärla om tystnad och skönhet. Francesca Grilli är en ung och ny . Hon konstutbildad och det märks i de konceptuella styckena... Ett namn att föjla.